Suusõnaline traditsioon - Ajaloolised isikud - Mitmesugused isikud - Kooliõpetajad

Kui jutustaja [oli] 14a., käinud ta Purtse külakoolis. Õpetajaks olnud koolis Juhan Mooses – ta olnud hää kooliõpetaja, kuid enamuses käinud ta mõisas tisleritööl. Naine ja tütar õpetanud lapsi. Naine olnud hull, ta joonud koledasti, kõrtsides käinud, viimase hilbuni joonud maha. Kõik, mis kätte saanud, müünud viina eest, villad jne. Tige olnud ta ka. Jutustaja varastanud kord oma kodust herneid, küpsetanud klassi ahjus. Üks teine poiss võtnud neid vägisi ära ja Moosese naine on annud sellele veel peksa, kelle käest võetud. Poiss öelnud: “Mis sa, vana joomakoer, minust peksad, peksa parem teist.” Selle eest antud veel paremini.
EKLA, f 199, m 44, 103 (IV-D3) < Paide-Anna khk., Mündi as. < Püssi - Hilda Kõrge < Jaan Eero, 84 a. (1930)